Sverige är ett av de länder i Europa som anses vara mest öppet för invandrare, dock är skillnaden i sysselsättning mellan inrikes- och utrikes födda på arbetsmarknaden stor. Tidigare forskning visar att utrikes födda oftare tenderar att vara utan sysselsättning och därmed oftare hamna i utanförskap än inrikes födda.
I studien undersöks invandrares egen syn på integration och vilka svårigheter de intervjuade invandrarna i studien upplevt på den svenska arbetsmarknaden. Genom att fokusera på individers historia kommer följande undersökning försöka gå bortom det föregivet tagna och peka på sprickorna i den ofta förenklade bilden av invandrare och integrationen på arbetsmarknaden.
En kvalitativ fallstudie har utförts, där resultatet är baserat på semistrukturerade intervjuer. I studien deltog tio respondenter, fem kvinnor och fem män med utländsk bakgrund. Resultatet analyserades med hjälp av tidigare forskning och teorier som behandlat just ämnet integration. Genom detta tillvägagångssätt framkom både samband och olikheter sett till resultatet från studien och tidigare forskning. Resultatet av studien visar att majoriteten av respondenterna anser att det finns brister och problem inom integrationen på arbetsmarknaden. Resultatet visar även att invandrares framgång på arbetsmarknaden kan kopplas till tiden de spenderat i Sverige men framför allt viljan att delta i det nya samhället.