Attityder till upplevelseindustri: Vad säger lokala politiker ochföretagsledare i tillverkningsindustrin?
2009 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Genomgång av intervjumaterialet visar att det finns skillnader mellan politikers och företagsledares attityder. Den första gruppen har generellt sett en positiv attityd till upplevelseindustrin och särskilt till turism och design. Företagsledarna däremot har en mer avvaktande attityd när det gäller dessa näringars roll i regionens framtida utveckling. Politikerna i undersökningen har mer kunskap om upplevelseindustrin än de intervjuade företagsledarna. Båda grupperna betonar dock en ökad betydelse för design i regionens näringsliv. Här finns viss kunskap om att både estetisk och funktionell design är nödvändig för en slutprodukts attraktivitet.
Nyfikenhet och intresse för att driva sitt företag med inslag av upplevelsenäring finns hos en tredjedel av de tillfrågade företagsledarna. Detta andas möjligheter för korsbefruktningar mellan tillverkningsindustri och upplevelseindustri i framtiden.
Utmaningen är att via mötesplatser mellan näringarna skapa en miljö som främjar utveckling av nya kombinationer av idéer, vilket kan resultera i kunderbjudanden som genererar nya företag och arbetstillfällen.
För att utveckla upplevelseindustrin i regionen behövs skräddarsydd kompetensutveckling tillsammans med regional samverkan mellan tillverkningsindustrin, tjänstesektorn, entreprenörer inom områdena kultur, turism och design samt lokala myndigheter.
De företagsledare inom tillverkningsindustrin som idag är nyfikna på upplevelsenäring skulle kunna dela med sig av kunskaper och erfarenheter och med en öppen attityd finna samarbeten med entreprenörer inom områdena kultur, turism och design.
Framgångsrika entreprenörer inom upplevelseindustrin som Isaberg och High Chaparral kan fungera som förebilder.
Politiskt finns mycket att vinna med att GGVV-kommunerna tillsammans arbetar fram en gemensam vision och strategi för upplevelseindustrins utveckling i regionen. I denna kan upplevelseindustrins infrastruktur i form av motorer, mötesplatser, leverantörsnätverk, paketkombinationer, kompetensutvecklingscentra och samarbetsorganisationer tydliggöras. Detta skulle kunna bli den karta aktörerna behöver för att identifiera och skapa synergier.
Samarbeten med större branschorganisationer som Smålands Turism och Stiftelsen Svensk Industridesign liksom med Högskolan i Jönköping och Linnéuniversitetet kan främja en gemensam kraftsamling i Småland. Samarbetet inom Entreprenörsregionen är ännu av liten betydelse men potentialen inför framtiden ska inte underskattas.
Place, publisher, year, edition, pages
Jönköping: EIDI, Internationella handelshögskolan , 2009. , p. 54
Series
Forskning för nya näringar, ISSN 1654-8299 ; 2009:1
Keywords [sv]
Regional samverkan, regional utveckling, näringsutveckling, EIDI
National Category
Social and Economic Geography Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hj:diva-26616OAI: oai:DiVA.org:hj-26616DiVA, id: diva2:812267
Projects
Drivkrafter för nya näringar - design, upplevelser, kulturarv
Funder
Knowledge Foundation2015-05-182015-05-182015-05-18Bibliographically approved