Högskoleutbildning för hållbar utveckling: En kartläggning vid Jönköpings högskolaShow others and affiliations
2014 (Swedish)Report (Refereed)
Abstract [sv]
Högre utbildning i Sverige ska enligt Högskolelagens paragraf 5 främja hållbar utveckling (Svensk högskolelag 1992:1434). Hållbar utveckling har definierats som en ”utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att kompromissa med kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov” (United Nations, 1987). Hållbar utveckling innebär ansvarstagande för kommande generationer och utsträcker sig globalt. När ekologiska gränser överskrids kan människors möjligheter till goda liv undermineras.
Våren 2013 fick författarna till denna rapport pedagogiska medel för att kartlägga undervisning om och för hållbar utveckling vid Högskolan i Jönköping. Syftet var att undersöka omfattningen av hållbar utveckling i undervisningen på strategisk nivå, programnivå, kursplanenivå och undervisningsnivå. Ett ytterligare syfte var att utifrån en analys av resultatet föreslå åtgärder som kan stärka högskolan i arbetet med utbildning för hållbar utveckling. Kartläggningen började med ett liknande upplägg på samtliga fackhögskolor men fick också anpassas till förutsättningarna på varje skola.
Resultatet av kartläggningen visar skillnader mellan de olika fackhögskolorna i hur hållbarhetsfrågor inkluderas i undervisningen. Allt från att ingen kursplan innehållande hållbar utveckling identifierats till att undervisningen måste inkludera ett visst antal högskolepoäng. Kartläggningen visar också att tolkningarna av hållbar utveckling och undervisning för/om hållbar utveckling varierar mellan enskilda lärare.
På Hälsohögskolan är området osynligt i kursplaner och inkluderandet av hållbar utveckling i undervisningen bygger på enskilda lärares engagemang. På Högskolan för lärande och kommunikation skiljer det sig mellan olika program där inslaget av hållbar utveckling varierar från att behandlas ingående till att inte synas explicit. Internationella handelshögskolan har prioriterat arbete med etiska och sociala frågor i utbildning och ekologisk hållbarhet är mindre framträdande. Det finns dock kurser som inkluderar ekologiska, sociala och ekonomiska dimensioner. Jönköpings tekniska högskola har en genomarbetad strategi för hur hållbar utveckling skall finnas med i utbildningarna. Varje utbildning skall integrera minst sex högskolepoäng.
Sammantaget konstateras fortsatta förbättringsmöjligheter för Högskolan i Jönköping på strategisk nivå, programnivå, kursplanenivå och undervisningsnivå. Skillnader mellan bolagen, programmen och kurserna kan utnyttjas som en tillgång i förbättringsarbetet. En framgångsfaktor verkar vara att som JTH ha med hållbar utveckling i strategidokument med tydliga mål på omfattning samt att kursplaner innehåller moment som förklarar hur hållbar utveckling avhandlas. Vi rekommenderar också att tydliga mål sätts upp på varje fackhögskola och att lärare ges tid och resurser att ta del av de verktygslådor för hållbar utveckling som finns (en lista på sådana finns i rapporten). Ytterligare förslag på hur implementering kan stimuleras ges också, så som skapande av nätverk, införlivande av ämnet i högskolepedagogiska kurser samt högskolegemensamma temadagar för studenter.
Place, publisher, year, edition, pages
Jönköping: Jönköping University, School of Health Sciences , 2014. , p. 61
Series
Forskningsrapporter från Hälsohögskolan, ISSN 1653-1558 ; 2014:2
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hj:diva-25145OAI: oai:DiVA.org:hj-25145DiVA, id: diva2:762747
2014-11-122014-11-122018-09-05Bibliographically approved