Syftet med denna förstudie är att motivera och formulera hur svenska byggherrar, i egenskap av kravställare och beställare, ska kunna medverka till att påverka och driva utveckling inom ICT till nytta för byggherrefunktionen och därmed stärka byggherrens roll som förändringsagent.
Förstudien har genomfört en enkätundersökning med svenska byggherrar avseende deras inställning till ICT. Resultatet visar att byggherrarna idag tydligt fokuserar på ICT som ett redskap att hantera problem i produktframställningsprocessen. Det är också inom detta område man ser de största affärsnyttorna. Det här är anmärkningsvärt, eftersom produktframställningen inte primärt är ett byggherreansvar. Resultatet visar också att de svenska byggherrarnas intresse och fokus ligger relativt sent i byggprocessen.
Förstudien har som jämförelse studerat situationen i våra grannländer avseende ICT genom en nordisk kartläggning. En undersökning visar att Sverige idag är ledande i Norden när det gäller användning av BIM, men vi använder trots det bara en bråkdel av de verktyg som finns till förfogande, inte minst för byggherrens processer. I synnerhet Finland och Norge framstår som mer progressiva inom området, med starka offentliga beställare som driver utvecklingen och sätter standard för branschens samtliga aktörer. I Danmark har man lagstiftat om att projekt över en viss storlek skall ha digital informationshantering i enlighet med byggherrarnas önskemål, de s.k. byggherrekraven.
I Danmark, Finland och Norge har man på detta vis utvecklat ICT-stöd för byggherrens processer i form av:
- informationsstrukturer för byggherrens krav, som ger säkrare informationsöverföring
- generering av lösningsförslag
- analyser av dessa förslag i tidiga skeden
- verifieringsmetoder för automatisk verifiering av att ett lösningsförslag uppfyller kraven.
Sammantaget ger detta en bild av en nordisk byggherreroll, där fokus ligger på tidiga skeden (produktbestämningen) och där byggherrekraven på ett tydligt sätt styr och formar hela byggprocessen och då inklusive valet av ICT-verktyg. Aktuella ICT-verktyg med tillämpning under byggprocessens olika skeden beskrivs i rapportens analysdel.
Mot bakgrund av enkätundersökningen och den nordiska kartläggningen har förstudien formulerat en ny vision för svensk ICT-användning ur ett byggherreperspektiv. Visionen är att med hjälp av ICT stärka byggherrens nyckelposition som kravställare i förhållande till de andra aktörerna i byggprocessen genom att flytta fokus till byggprocessens tidiga skeden. Visionen innebär således att fokus flyttas från produktframställning till produktbestämning, med en tydlig koppling till de krav som ställs från verksamheten, kunden, brukaren, ägaren och samhället.
Stockholm: Byggherrarna , 2009. , p. 47