Habiliterare identifierar oftast barns svårigheter med yrkesspecifika metoder, vilket ger en risk att barnen utsätts för överlappande tester och för åtgärder som de inte förstår meningen med. För att barnen ska kunna uppleva träning meningsfull måste de ges möjlighet att uttrycka sina behov av ökad delaktighet i vardagssituationer. Habiliteringspersonal vet då vad som inledningsvis är viktigt och motiverande för barnen själva för att planera åtgärder, men det har saknats tvärvetenskapliga instrument för detta.
Eftersom ICF-CY bedömts användbart som gemensamt ramverk för habiliteringsteam, främst för kartläggning och habiliteringsplanering, är det långsiktiga målet för projektet ett ICF-CY baserat instrument med kortare frågeformulär fokuserade på delaktighet i vardagen. Inom ramen för ett avhandlingsarbete har barns viktigaste vardagssituationer identifierats genom litteraturstudier, frågeformulär med personal och integrering av föräldradata från externa studier. I ett pilotprojekt med Delphiprocess har föräldrar och personal identifierat innehåll i tre formulär för förskolebarn: sömn, måltider och lek.
Resultatet har visat, att instrumentet behöver innehålla två uppsättningar frågeformulär baserade på 10 delvis olika vardagssituationer för vardera förskolebarn (0-6 år) och skolbarn/tonåringar (7-17 år). Fokus låg på milstolpar i barns utveckling för yngre och på sociala aktiviteter för äldre barn. Föräldrar framhöll hushållsgöromål och socialt liv i högre grad än de professionella. När det gällde innehåll i formulär fokuserade föräldrar i högre utsträckning på barns kroppsfunktioner och personal mera på omgivningsfaktorer.
Fortsatt arbete planeras. Barn måste själva få uttrycka vilka vardagssituationer som är viktigast, bestämma rubriker som speglar deras uppfattning om det som förekommer i vardagen och diskutera innehåll i formulären.