"Sjukt osäker": Nyexaminerade tidigarelärare beskriver sina erfarenheter av att hantera konflikter mellan elever
2012 (Swedish)Independent thesis Basic level (university diploma), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syftet med studien är att undersöka hur nyexaminerade lärare beskriver sina erfarenheter och kunskaper vad gäller hantering av konflikter mellan elever samt hur de genom sin utbildning har förberetts för sådana utmaningar. Frågeställningarna är följande:
- hur definieras och beskrivs konflikter?
- vilka strategier har lärarana för att lösa konflikter mellan elever?
- vilka kunskaper i konflikthantering har lärarna fått från lärarutbildningen på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping?
För att få svar på dessa frågor genomförde vi halvstrukturerade kvalitativa forskningsintervjuer med åtta nyexaminerade tidigarelärare. Datamaterialet analyserades samt tolkades och tre huvudkategorier gick att urskilja, Konflikt och konflikthantering, Känslor samt Förberedelser från lärarutbildningen.
Resultatet visar att de nyexaminerade tidigarelärarna känner sig osäkra på hur de ska hantera konflikter mellan elever och att de saknar metoder och strategier för hur de ska gå tillväga i en konfliktsituation. De upplever att små konflikter, som till exempel tjafs är svårare atthantera än stora konflikter som innehåller våld. Konfliktsituationerna upplevs som ett problem och de vill gärna ha en tydlig plan för hur de ska förebygga, hantera och lösa dem. De nyexaminerade lärarna beskriver att de har förberetts för lite om konflikthantering under sin lärarutbildning på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.
Place, publisher, year, edition, pages
2012. , p. 32
Keywords [sv]
konflikt, konflikthantering, skola, tidigarelärare, nyexaminerad lärare
National Category
Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hj:diva-17613OAI: oai:DiVA.org:hj-17613DiVA, id: diva2:492350
Subject / course
HLK, Learning
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
2012-02-092012-02-072012-02-09Bibliographically approved