Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Utformning av Framtidsmuseet i Dalarna
Jönköping University, School of Engineering, JTH, Civil Engineering.
Jönköping University, School of Engineering, JTH, Civil Engineering.
2006 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 points / 15 hpStudent thesisAlternative title
Detailed design of the scince center, Framtidsmuseet i Dalarna (English)
Abstract [sv]

Rapporten redovisar utredning, skisser och det slutliga förslaget för en ombyggnation av en skollokal till ett science center.

Bakgrund

Framtidsmuseet i Dalarna har under en längre tid varit i behov av en större lokal för att kunna expandera. En lämplig lokal i närheten av köpcentret Kupolen finns, då den har använts för undervisning och inte har genomgått någon större förändring sedan den byggdes i slutet av 70-talet, behövs en omfattande exteriör och interiör ombyggnation för att passa Framtidsmuseets behov.

Genomförande

Lokal- och byggprogram har framtagits genom att sammanställa beställarens krav och ambitioner med egen införskaffad information om lämplig innemiljö, med tanke på barns inlärning och gällande praxis för att göra byggnader tillgängliga och användbara för alla. Dessa har sedan omvandlats via olika skisser och utkast till ett färdigt förslag på ombyggnation av byggnaden till Framtidsmuseets nya lokaler.

Resultat

Förslaget innefattar Framtidsmuseets alla olika verksamheter, men även en sammanslagning med Kulturcentrum Asken inryms i förslaget. Förslaget är anpassat efter barns behov av att ha ett ljust och stillsamt inneklimat för att lättare kunna lära sig de kunskaper som Framtidsmuseet och Kulturcentrum Asken förmedlar. Museet har även utformats med tillräckliga passagebredder och minimala nivåskillnader etcetera för att kunna användas till fullo av alla besökare. Det slutgiltiga förslaget resulterar i relativt stora förändringar på den befintliga byggnaden för att ge en spektakulär och uppseendeväckande byggnad som ska locka fler besökare och göra Framtidsmuseet till ett självklart besöksmål för Dalarnas samtliga skolungdomar.

Diskussion

Slutligen har förslaget jämförts med en yrkesverksam arkitekts förslag, för att kunna studera olika infallsvinklar och lösningar på samma problem.

Abstract [en]

This report shows the inquiry, sketches and the final result of our suggestion for a reconstruction of an existing school building to a science center.

Background

The science center, Framtidsmuseet i Dalarna, has during a long period of time been in the need of a bigger local, in order to expand. A suitable local not far from the mall Kupolen is available. The local is in present day used as a school for higher education, and has not seen any major changes since it was built in the late seventies. Therefore the house needs a great exterior and interior reconstruction to suite the museums needs.

Implementation

By compiling the future proprietors demands and ambitions, with the information we gathered about suitable interior environment to stimulate children’s learning and how to make buildings accessible and usable to everyone regardless of there physical limitations, has a building- and a local program been completed. These programs have then been transformed via sketches into a complete proposal for the new local.

Results

The proposal includes all of the museums activities, but also a union with Kulturcentrum Asken and room for The University of Dalarna. The proposal is adjusted to fit children’s needs for a light and tranquil indoor climate, which makes it easier for them to learn the knowledges that the different activates offer. The museum has also been designed with proper passages and minimal level differences etcetera to suit all visitors. In order to make a sensational and spectacular building, the final proposal includes relatively big changes of the existing building, which will draw more visitors and at the same time make the museum an obvious target for all pupils in Dalarna.

Discussions

Finally to be able to study different angles of approach and solutions, the proposal has been compared with an architects proposal.

Place, publisher, year, edition, pages
2006. , p. 62
Keywords [sv]
Flexibilitet, Experiment, Tillgänglighet, Barn, Framtidsmuseet i Dalarna, Science center, Teknik, Naturvetenskap, Utformning
National Category
Architectural Engineering
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hj:diva-428OAI: oai:DiVA.org:hj-428DiVA, id: diva2:4141
Uppsok
teknik
Supervisors
Examiners
Available from: 2006-06-19 Created: 2006-06-19

Open Access in DiVA

fulltext(20559 kB)507 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 20559 kBChecksum MD5
e90b7aa48db39dc2ba0b66f14aad29a48fa3608b54adae5b7420548b5ffca5e692264586
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
JTH, Civil Engineering
Architectural Engineering

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 507 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 736 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf