Raskolnikov i klassrummet: Brott och straff som utgångspunkt för värdegrundsdiskussion i svenskämnet
2010 (Swedish)Independent thesis Basic level (university diploma), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syftet med uppsatsen är att hitta motiv i Brott och straff och se hur värdegrunden gestaltas i dessa. Samt diskutera hur skönlitteratur kan användas då man diskuterar värdegrund i skolan. Vår frågeställning är: Vilka motiv finns i Brott och straff och hur gestaltas värdegrunden i dessa motiv?
I analysen utgår vi ifrån reader-response teorin där texten påverkas av läsarens erfarenheter och sammanhanget som texten läses i. I vår analys presenterar vi de motiv vi har analyserat fram i romanen, motiven analyseras fram med hjälp av en indirekt karaktärisering. Motiven jämförs sedan med valda delar ur värdegrunden. Analysen kan fungera som en grund till värdegrundsdiskussioner i svenskämnet.
De motiv vi fann i Brott och straff är Raskolnikovs människosyn, fattigdom och misär, välgörenhet, synen på kärlek och äktenskap och Razumichins vänskap. I dessa motiv gestaltas fem delar ur värdegrunden. De är alla människors lika värde, människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, jämställdhet mellan kvinnor män och solidaritet med svaga och utsatta.
Vår slutsats är att värdegrunden tydligt gestaltas i motiv från boken Brott och straff och dessa motiv anser vi går att använda som utgångspunkt för värdegrundsdiskussion i svenskämnet.
Place, publisher, year, edition, pages
2010. , p. 33
Keywords [sv]
värdegrund, brott och straff, diskussion, motiv, litteraturundervisning
National Category
Specific Languages
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hj:diva-14671OAI: oai:DiVA.org:hj-14671DiVA, id: diva2:397828
Uppsok
Humanities, Theology
Supervisors
Examiners
2011-02-172011-02-152018-01-12Bibliographically approved