Bakgrund: Tonsillektomi (TE), är det vanligaste ingreppet som görs på barn med obstruktionsbesvär (snarkning och sömnapné). Operationen har en relativt hög postoperativ morbiditet. På senare tid olika metoder utvecklats för att minska mängden tonsillvävnaden utan att ta bort hela organet. Tonsillotomi (TT), partiell extirpation av tonsillen verkar ge färre komplikationer än TE.
Syfte: att utvärdera en ny tonsillotomimetod med radiofrekvensteknik (RF) på barn med obstruktionsbesvär vad gäller postoperativ smärta och morbiditet.
Metod: 92 barn mellan 5–15 års ålder randomiserades till TT (49) med RF och till sedvanlig TE (43). Postoperativ smärtskattning gjordes varje vaken timme av barn, föräldrar och vårdpersonal första dygnet och tre ggr/dag av föräldrar och barn i hemmet fram till återbesök på dag 7-9. Analgetikaförbrukning registrerades, liksom mängd och konsistens av intagen föda.
Resultat: TT-barnen blödde mindre än TE–barnen. TT-gruppen skattade lägre smärta från andra timmen efter operationen, var tillbaka i skolan och smärtfria tre dagar tidigare än barnen i TE-gruppen. TT-barnen behövde mindre mängd analgetika än TE-barnen och minskade inte i vikt postoperativt. TE-barnen gick ner i vikt i medeltal 660g. Efter ett år efter mådde alla bra. TE- barnen kom ihåg sin operationssmärta mer än TT-barnen. Effekten på snarkning och sömnapné var lika god i båda grupperna.
Slutsats: TT med RF teknik är en säker metod som i betydande grad ger mindre smärta och postop. morbiditet än sedvanlig TE och har samma effekt på snarkning.
Är det försvarbart att fortsätta med tonsillektomi som rutin på snarkande barn?