Bakgrund: Munhälsan har stor betydelse för den allmänna hälsan och välbefinnandet och påverkar därmed livskvaliteten .Syftet med studien var att beskriva munhälsorelaterad livskvalitet i en svensk vuxen population.
Metod: Munhälsorelaterad livskvalitet mättes med frågeformuläret Oral Health Impact Profile (OHIP-14). Med OHIP-14 poängsätts munbesvär (0-56 p). Mer besvär ger högre poäng. Ett slumpmässigt urval av 910 individer, 20-80 år tillfrågades att delta
Resultat: Totalt 516 individer deltog. 78% uppgav att de hade någon form av orala besvär relaterat till livskvaliteten. 20-åriga kvinnor var de som hade mest besvär. 20% av 30-åriga män och 59% av 70-åriga kvinnor uppgav att de haft besvär från munnen som inneburit att livet varit mindre tillfredställande. Andelen individer med svåra besvär, 17-41 poäng, var 9 %.
Slutsatser: Den studerade populationen uppvisade i sin helhet en god munhälso- relaterad livskvalitet. Det förekom ett relativt stort antal både unga och äldre individer med munbesvär som påverkade livskvaliteten.