Experiment som forskningsmetod – erfarenheter från företag och forskareShow others and affiliations
2023 (Swedish)In: Proceedings of the Plan Research Conference, Trollhättan, 17-18 oktober, 2023, Bromma: Logistikföreningen Plan , 2023, p. 108-123Conference paper, Published paper (Refereed)
Abstract [sv]
Experiment är en relativt ovanlig forskningsmetod i logistikforskningsprojekt, trots att metoden har många fördelar. Genom ett experiment, som genomförs av de deltagande företagen men med stöd av forskarna, är det tydligare för företagen hur resultaten kan vara direkt användbara och därmed att forskningen manifesteras och nyttiggörs på ett konkret sätt. Det här exemplet baseras på en grupp forskare som tillsammans med fyra företag i ett forskningsprojekt kring säkerhetsbuffertdimensionering använt just experiment som metod. Syftet med artikeln är att visa på erfarenheter och lärdomar från företag och forskare med att använda experiment som forskningsmetod.
Experimentet har gått ut på att sätta upp en adaptiv dimensioneringsmetod av olika säkerhetsbuffertar, och prova sig fram till en förbättrad leveransförmåga. Data har samlats i form av intervjuer och workshopdiskussioner, samt reflektioner från företagen direkt. Företagens respektive forskarnas erfarenheter och lärdomar presenteras. Företagen upplever t.ex. att de får bidra med input till projektet på ett annat vis än genom att enbart bli intervjuade eller lösa givna uppgifter, och att de samtidigt får ut direkt företagsnytta med sin insatta tid. Samtidigt ställer det här stora krav på att företagen är engagerade i forskningen och har möjlighet att genomföra ett experiment som kanske kräver en del ”handpåläggning” och kan påverka den ordinarie verksamheten. Forskarna upplever att det kräver mer i form av gedigen planering och förarbete, att tydligt specificera experimentet och dess ingående delar så att det är praktiskt tillämpbart. Avstämningsmöten med företagen har visat sig varit viktigt för att vägleda, reda ut oklarheter och kontrollera status. Bådas erfarenhet är att utväxlingen på den insatta tiden är avsevärd om experimentet utformas med en balans mellan företagens och forskarnas behov. Företagen bidrar med datainsamling och erfarenheter från praktisk tillämpning, vilket ger viktiga insikter till den teoretiska utvecklingen. Sammantaget blir nettoeffekten positiv för alla inblandade parter. Metoden innebär både fler och längre iterationer mellan företag och forskare vilket gör att tillgången på kalendertid är central. Avslutningsvis sammanfattas ett antal erfarenheter som kan vara till nytta för företag och forskare som vill använda experiment som forskningsmetod.
Place, publisher, year, edition, pages
Bromma: Logistikföreningen Plan , 2023. p. 108-123
National Category
Business Administration Production Engineering, Human Work Science and Ergonomics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hj:diva-63812OAI: oai:DiVA.org:hj-63812DiVA, id: diva2:1843968
Conference
PLANS forsknings- och tillämpningskonferens 2023, 17-18 oktober 2023, Trollhättan, Sverige
2024-03-122024-03-122024-03-12Bibliographically approved