Inledning
I projektet undersöks vilka föreställningar lärare på folkhögskolan har om folkhögskolan i sig och att arbeta som lärare på folkhögskola. Utbildningsbakgrund och tidigare arbetslivserfarenheter kan se väldigt olika ut hos de lärare som arbetar på en folkhögskola. Samtidigt brukar folkhögskolan presenteras som en specifik utbildningsform. Det skapar ett intresse för vad som är gemensamt och vad som skiljer sig åt, eftersom det kan bidra till att öka förståelsen för vad det innebär att vara lärare på folkhögskola.
Syfte och forskningsfrågor
Det vetenskapliga syftet är att genera ny kunskap kring hur lärare på folkhögskolan föreställer sig folkhögskolan som utbildningsform. Studien ska undersöka de föreställningar (sociala representationer) som lärare på folkhögskolan bär på. Folkhögskola är en egen utbildningsform och de som arbetar som lärare på folkhögskola har olika yrkeserfarenheter samt utbildningsbakgrunder med sig in till folkhögskolan. Sociala representationer kan öka förståelsen för underliggande antaganden som påverkar utövandet av ett yrke och relationer till andra människor. De vetenskapliga frågorna är: 1. Vilka föreställningar har folkhögskollärare om folkhögskola?2. Vilka föreställningar har folkhögskollärare om att arbeta som lärare på folkhögskola?
Teori
I studien används sociala representationer som teoretiskt ramverk och undersökningsmetod. Teorin fokuserar på människans föreställningar, vilka benämns sociala representationer, om det som sker i den sociala regelbundna interaktionen mellan människor som ingår i ett bestämt gemensamt sammanhang. I interaktionen formas en gemensam förståelse, en form av vardagskunskap, som underlättar vardagen. Teorin om sociala representationer handlar om att flera subjekt, exempelvis en grupp folkhögskollärare, vilka gemensamt bildar representationer om att arbeta på en folkhögskola.
Metod och tillvägagångssätt
Undersökningen sker genom fokusgruppintervjuer med lärare som arbetar på olika folkhögskolor och med olika inriktningar, såsom allmän kurs, estetiska kurser och yrkeskurser. Samtalen i fokusgrupp kommer att utgå från ett antal påstående och frågeställningar som rör folkhögskola och att arbeta som lärare på folkhögskola.
Jönköping: Jönköping University, School of Education and Communication , 2023. p. 6-6