Från inledningen: I den här rapporten tar vi ett unikt grepp kring kvinnors och mäns ägande av företag i Sverige. Att äga ett företag ger ägaren makt över företaget. Det skapar förutsättningar att ta beslut som är anpassade till dem själva. Att äga ett företag ger också en möjlighet att ta ut inkomst för näringsverksamhet eller utdelning. Vilket innebär skattemässiga fördelar.
Den genomsnittliga kvinnan som kan och vill äga företag ska ha samma förutsättningar att göra det som den genomsnittliga mannen. Så är det inte idag. De ojämlikheter som finns i ägandet tyder på strukturella hinder som kan kopplas till flera faktorer som uppväxt, utbildning, nätverk, diskriminering och tillgångtill kapital.
Sett från ett bredare perspektiv handlar ägande om att skapa förutsättningar för ett bättre samhälle. Ett diversifierat ägande av företag gör det enklare att skapa produkter och tjänster för alla. Det handlar om att öka förmågan att lösa komplexa problem och att skapa nya innovationer.
I denna rapport studerar vi ägande av företag och jämför framförallt kvinnor och män. Vi utökar analysen för att försöka fånga en del av den heterogenitet som finns inom dessa grupper och tittar på ålder samt om företagsägaren eller hens föräldrar är födda i Sverige eller inte.