Bakgrund: Med brist på kompetenser, ökad konkurrens mellan arbetsgivare och en störrerörlighet på arbetsmarknaden kan kompetensförsörjningsfrågan vara något av en utmaning.Den ökade rörligheten på arbetsmarknaden aktualiserar särskilt frågan om avslut, dåarbetsgivare i större utsträckning kan tänkas behöva hantera aktiviteter och processer somrör just avslut. Kompetensförsörjning kan sägas vara en strategisk fråga som varjeorganisation behöver hantera och avslut eller offboarding kan beskrivas som en del av dennakompetensförsörjningskedja. Hur organisationen hanterar medarbetarna fram till den dagende lämnar och möjligen därefter, tros spela en betydande roll för medarbetarens fortsatta synpå organisationen. Det finns viss forskning i ämnet som beskriver fenomenet offboarding ien internationell kontext, däremot saknas relevant forskning i svensk kontext.
Syfte: Studiens syfte är att: beskriva offboarding-processen inom en konkurrensutsattoffentlig verksamhet i Sverige.
Metod: Studien är en fallstudie där sex klinikchefer och sex före detta medarbetare på valdorganisation valts ut genom ett målstyrt urval. För att samla in data har en kvalitativinsamlingsmetod använts med semistrukturerade intervjuer, där informanternas upplevelserstod i fokus. Insamlade data har därefter analyserats genom en tematisk analys. Ansatsen istudien är induktiv vilket innebär att studien bygger på empirin som därefter förankrats iteori.
Slutsats: Studiens sammansatta resultat beskriver upplevelser av offboarding i förhållandetill tidigare forskning inom området och identifierar ett antal kritiska punkter att ha ibeaktande. Studiens slutsats blir således att offboarding är en strategisk fråga som kan gekonkurrensfördelar och tjäna som en resursgivande aktivitet om den går i linje medorganisationens mål och värderingar. Samtidigt poängteras att ett mindre väl utförtoffboardingarbete kan generera motsatt effekt och riskera att endast bli en resurskrävandeaktivitet, som i värsta fall kan skada organisationen, både genom att kompetens lämnar samtatt varumärket riskerar att skadas av negativ ryktesspridning.