Patienter med blodcancern myelom behöver noga följas under hela sjukdomens förlopp på grund av komplikationer utav sjukdomen och av läkemedelsbiverkningar. På Sahlgrenska universitetssjukhuset diskuteras patienter med myelom på Multidisciplinära konferenser (MDK). Informationen om patienterna finns i minst tre system, vilka behöver öppnas under MDK:erna för varje enskild patient för att kunna beskriva dess sjukdoms- och behandlingshistorik samt aktuell status. Det var svårt att under MDK:en få en gemensam bild av patienten, vilket behövs för att möjliggöra diskussioner ur olika perspektiv för bästa möjliga behandlingsrekommendation.
Förbättringsområdet var att skapa möjlighet för kvalitativa diskussioner under MDK så behandlingsrekommendationer baseras på både patientens- och professionernas perspektiv. Under förbättringsarbetet studerades det vardagliga lärandet och de samskapande processerna som uppstod när arbetssättet under MDK:erna behövde förändras. Metod för förbättringsarbetet var Nolans förbättringsmodell där förändringar i arbetssättet testades i PDSA cykler. Arbetssätten strukturerades, kunskapsstödet Individuell patientöversikt (IPÖ) och visualiserade PROM svar började användas. Observationsinstrumentet MDT-MODe användes för att följa hur patienters variabler diskuterades över tid. Participatory aktionsforskning användes som metodologisk ansats i studien, med datainsamlingsmetoderna observationer och intervjuer.
Målet i förbättringsarbetet, att patienters variabler sammanfattas grundligt och med endast lätt stöd från journalsystem nåddes för fem av de åtta variablerna; cancermarkör, cancerläkemedel, biverkning, sjukdomshistoria och social-och psykologisk information. IPÖ:s översiktsvy gav en gemensam bild av patientens behandlings- och sjukdomshistorik vilket möjliggjorde för diskussioner. Enligt studien upplevdes kvaliteten öka när flera professioner och vårdgivare samskapade när de tolkade information om patienter. Lärdomarna var att sjuksköterskor delger ett viktigt perspektiv som tidigare inte uppfattats lika viktigt. Patientmedverkan behövdes då patienternas åsikter och mående styr valet av behandling. Slutsatsen var att patientens mående i förhållande till behandling och sjukdomens fas är viktigt att följa över tid. Välfungerande MDK:er gav möjlighet till lärande vårdgivare i mellan och bidrog till kontinuerliga förbättringar.