Sammanfattning
Titel: Väldigt tuffa erfarenheter
Handledare: Mairon Johansson
Examinator: Mats Granlund
Krig och konflikt har ofta varit en del av den mänskliga erfarenheten. Då och då tar sig konflikter extrema uttryck i form av folkmord. Det är något som skapar allvarliga men för de drabbade individerna. Den här uppsatsen intresserar sig för de faktorer som de drabbade ansåg hjälpte för att lindra lidandet efter att ha upplevt folkmord, samt hur de personer som upplevt folkmord gjorde för att gå vidare efter det inträffade.
I uppsatsen görs en litteraturöversikt där kvalitativa studier gjorda på människor som erfarit och varit föremål för folkmord granskas. 10 artiklar som undersöker erfarenheterna hos överlevare har sökts fram i databaser och sedan har det väsentliga resultatet utifrån artiklarna sammanställts genom en tematisk analys under resultatavsnittet. De olika temana i resultatet är namngivna på följande sätt; ”Psykologiska följder av folkmorden hos överlevarna”, ”Faktorer som motverkade coping”, ”Män och kvinnor”, ”Religion”, ”Social gemenskap”, ”Stolthet över sin etnicitet”. Det teoretiska ramverket som används i uppsatsen är Aaron Antonovskys teori ”känsla av sammanhang”.
Resultaten visar att personerna ofta är traumatiserade långt efter händelserna. Religion, sociala nätverk och sysselsättning framstår i resultatsektionen som något värdefullt bland personerna i de granskade studierna.