Bakgrund/Syfte
Aktivitetsbalans definieras som att: ”uppfatta livet som innehållande rätt mängd och rätt variation mellan olika aktiviteter i relation till: aktivitetskategorier, aktiviteter med olika karaktäristika samt tidsanvändning”. Aktivitetsbalans ses alltså som personens egna subjektiva upplevelse av sin mix av aktiviteter i aktivitetsmönstret oberoende av vilka aktiviteter som ingår. Baserat på denna definition utvecklades ett instrument för självskattad aktivitetsbalans (OBQ11) som är reliabilitets- och validitetstestat och avsett att användas både i praxis och forskning.
Metod/Tillvägagångssätt
Instrumentet har utvecklats stegvis. Först identifierades ett antal indikatorer på aktivitetsbalans baserat på forskning samt erfarenheter från praxis. Utifrån dessa indikatorer utvecklades ett antal påståenden som granskades av experter inom området. Baserat på deras synpunkter omformulerades och reducerades antalet påståenden. Denna första version testades med klassisk testteori. Därefter gjordes en Raschanalys och antalet påståenden reducerades till nuvarande version, OBQ11.
Resultat/Preliminärt resultat
Instrumentet består av 11 påståenden där svaren kan användas som en screening för att få en bild av hur aktivitetsbalansen ser ut. I praxis behöver OBQ11 kompletteras med en dialog för att få en större förståelse för personens aktivitetsbalans och vad som eventuellt behöver förändras för att personen ska uppleva en bättre aktivitetsbalans. Instrumentet kan också användas som uppföljning och utvärdering av interventioner i både praxis och forskning. Instrumentet självskattad aktivitetsbalans (OBQ11) ges from hösten 2022 ut av Sveriges Arbetsterapeuter.
Slutsats/Praktisk tillämpning
Instrumentet självskattad aktivitetsbalans (OBQ11) är testat i olika grupper, både i normalpopulationer och i olika diagnosgrupper och är validerat och reliabelt för dessa grupper. Det är ännu inte testat på barn och ungdomar.