Foto och text.
Att byggnader finns kvar i det historiska landskapet är naturligt och att vi hittar föremål vid arkeologiska utgrävningar är också självklart. Men att det finns vägar i form av gång- och ridstigar från medeltiden och som är långt över tusen år gamla, det kanske inte är lika självklart. Hålvägar är något som uppkom genom att människor följde en ”stig” som sedan formades av tusentals och åter tusentals fötter, skor, hovar och klövar. När hålvägen blev likt ett dike och därmed obekväm att vandra på, ja, då gick man vid sidan om och på så sätt bildades ofta en ”parallell” hålväg intill den befintliga. Ibland är hålvägen bara några centimeter djup, men ibland kan den vara V-formad och en halvmeter djup samt en dryg halvmeter bred. Hålvägarna användes ända in på 1800-talet.
I Jönköpings kommun finns hålvägar på några platser. Det finns ett antal ovanför Vattenledningsparken i Jönköping och ett antal i Östra Vätterbranterna ovanför Lyckås, Skärstad. I Vattenledningsparken finner du hålvägarna om du går norrut förbi Åsendammen och viker av antingen mot öster eller väster ovanför dammen. Inne i skogen finner du ett cirka 800 meter långt hålvägssystem. Hålvägarna är utmärkta på en karta i Vattenledningsparken. Denna hålväg tillhör en av de äldsta vägarna i Sverige och gick från Jönköping via Nissastigen vidare ner till Halmstad.
Ovanför Lyckås bortanför Kaxholmen och upp på Östra Vätterbranterna finner du ett hålvägssystem som är cirka 160 meter långt och mellan 3 – 5,5 meter brett och 0,3–1,2 meter djupt. Här finns ingen karta eller beskrivning utan här får du ge dig ut på expedition på egen hand. Tänk på att visa hänsyn till markägares anvisningar!
Mina bilder visar först Vattenledningsparkens olika hålvägar och de andra fem bilderna är från Östra Vätterbrantens vackra natur ner mot Landsjön.
Publicerad 25 mars 2022 på Destination Jönköpings Instagram-konto JKPG.