Delstudien ingick som en del av att utvärdera och beforska övningsskoleprojektet. Studien finansierades av Jönköping University och studien är publicerad i en vetenskaplig tidskrift på engelska. Forskarteamet bestod av Johan Bäcklund, Rebecka Florin Sädbom, Lena Manderstedt och Helena Anderström. Att delge utfallet av studien på svenska är viktigt då många handledare på kommunala skolor berörs. Inom lärarutbildningen är VFU och därmed handledning av VFU-studenter en av de centrala delarna av utbildningen. Handledarrollen blir därmed viktig och central för att utveckla denna del av lärarutbildningen och utgör en brygga mellan teori och praktik.
Studiens syfte var att identifiera handledares erfarenheter av handledarskapet inom en övningsskola genom en interpretativ fenomenologisk analys (IPA). Fokus ligger således på handledares erfarenheter genom den övergripande forskningsfrågan Vilka möjligheter och utmaningar beskrivs av handledare om handledarskapet inom ramen för en övningsskola?
Metod/genomförande
Empirin har samlats in genom fokusgruppsintervjuer och semistrukturerade intervjuer. Dessförinnan har enkäter genomförts för att inför intervjuerna identifiera generella utgångspunkter för vad handledning är och innebär för handledare i en övningsskola. Enkäterna har inte ingått i studiens empiri men tjänat som syfte att utforma intervjuguider för de två olika intervjuformerna som använts i studien. Metoden syftar till att kategorisera samt analysera, genom IPA, vad som uttrycks av handledarna utifrån den kontext de talar, i detta fall att vara handledare i en övningsskola. Metoden är induktiv och bygger på att utifrån handledarens perspektiv, genom dennes tankar och känslor, tolka den kontext där denne befinner sig. I den fenomenologiska andan är metoden, som syftar till att nå handledares erfarenheter av övningsskolan, kopplade till världen de lever och verkar i. Det empiriska materialet har analyserats både på en manifest och latent nivå.
Resultat
Två större övergripande teman kan urskiljas: Möjligheter att handleda i en övningsskola samt Utmaningar att handleda i en övningsskola. Under möjligheter visar sig sedan tre underteman: kollegialt lärande, struktur samt kompetensutveckling. Under temat utmaningar visar sig fyra underteman av upplevelser: bedömning, planering (kopplat till handledarrollen), arbetsbelastning samt mångfald.
Slutsatserna i studien visar att handledarna överlag är positiva till upplevelsen av att vara handledare i en övningsskola där de får möjligheter till kompetensutveckling, kollegialt lärande och utbytet med studenterna. Handledarna upplever att de utvecklat en samverkan mellan handledarkollegor och bedömningspraktiken. I övningsskolan upplever man även att man handleder mer än i tidigare handledningsformer. Man kan också, om man tittar övergripande på projektets mål se att projektet lyckas med de uppsatta målen: koncentration, kompetens samt samarbete/samverkan med högskolan. Utmaningarna visar emellertid att projektet även har synliggjort flera aspekter av utvecklingspotential. Handledarna upplever en ökad stress samt en ökad arbetsbörda på grund av att man möter fler studenter och därmed handleder mer (och fler). En annan dimension rör handledarskapets interpersonnella karaktär i att möta studenterna där de befinner sig.
Dessa ingångar ger upphov till vidare tankar, möjliga diskussionsfrågor:
• Vad innebär kvalitet i handledarskapet – att vara en god/skicklig/utmärkt/bra handledare?
• Hur påverkas eleverna av att ständigt möta nya lärarstudenter?
• På vilket/vilka sätt kan handledarrollen utvecklas och utmanas?
• Hur tillgodoses mångfaldsperspektivet – vem blir övningsskola och vem blir inte?
2022.
Forskningsbaserad undervisning – teori och praktik i samverkan, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, 9 november 2022