Många lärare i fritidshemmet uppfattar att samverkan enbart sker under den obligatoriska skoltiden, där de får täcka upp och hjälpa till i klassen vilket gör att de inte hinner med sina egna uppdrag och planeringen för dessa. Det är därför intressant att undersöka hur grundskolelärarna uppfattar samverkan med lärarna i fritidshemmet.
Syftet med studien är att undersöka hur grundskolelärarna uppfattar samverkan med lärarna i fritidshemmet. I studien undersöks vilken uppfattning grundskolelärarna har om samverkan med lärarna i fritidshemmet och hur grundskolelärarna synliggör samverkan med lärarna i fritidshemmet. Studien bygger på kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer och sju legitimerade grundskolelärare från fyra olika skolor deltog i undersökningen. Studiens empiri analyseras med hjälp av den fenomenografiska analysmodellen då studiens syfte är att undersöka ett antal individers uppfattningar om ett visst fenomen.
Studiens resultat visar att samtliga grundskolelärare uppfattar samverkan som ett samarbete med lärarna i fritidshemmet kring eleverna. Grundskolelärarna betonar även vikten av kompetenser som lärarna i fritidshemmet besitter angående elevers lärande. Däremot visar studiens resultat att samverkan enbart sker under den obligatoriska skoltiden och att undervisningen i fritidshemmet inte inkluderas i samverkan. Detta för att underlätta logistiken, till en stor del under den obligatoriska skoltiden och inte för de gemensamma målen för elevers lärande. Enligt samtliga grundskolelärare sker samverkan genom kommunikation och gemensamma planeringar, men de menar att bristen på tid hindrar samverkan.