Religiösa skrifter och traditioner har genom alla tider rymt föreställningar om kvinnligt och manligt. I läroplanen för gymnasieskolan uttrycks det att skolan ska arbeta med jämställdhet mellan kvinnor och män. Samtidigt ska skolan vara öppen för elevernas egna uppfattningar och uppmuntra egna ställningstaganden. Allt detta ska leda till förberedda unga vuxna inför det kommande yrkes- och samhällslivet, uttrycks det i läroplanen för gymnasieskolan. Och att vara förberedd är bland annat att kunna hantera kontroversiella frågor i samhället. Men hur förhåller religionslärare på gymnasiet sig till detta? Syftet med studien är att belysa hur lärare i religionskunskap på gymnasiet förhåller sig till kontroversiella frågor som rör könsroller i de abrahamitiska religionerna i klassrumssammanhang. Forskningsfrågorna är följande: Hur presenterar läraren kontroversiella frågor som rör könsroller i de abrahamitiska religionerna? Och på vilket sätt hanterar läraren elevers attityder till kontroversiella frågor som rör könsroller i de abrahamitiska religionerna? Dessa frågor ska besvaras genom kvalitativ intervju som metod, som genomfördes med sju verksamma religionslärare. Materialet analyserades sedan genom en tematisk analys. Det teoretiska ramverket utgår ifrån studiens forskningsöversikt och de centrala begreppen som behandlas där.
Resultatet visar att ett flertal av informanterna förhåller sig positivt till att beröra kontroversiella frågor som rör könsroller. Lärarnas sätt att presentera dessa kontroversiella frågor som rör könsroller präglas av ett upplägg med en öppen diskussion och nyansering. Nyanseringen sker genom att ett flertal perspektiv och tolkningar får ta plats i klassrummet. Presentationen av kontroversiella frågor som rör könsroller präglades även av diskussion. Informanterna visade sig använda mest en diskussion som är direktiv, där läraren uppmanar till diskussion.
Hanteringen av elevers attityder till kontroversiella frågor som rör könsroller gjordes genom ett proaktivt förarbete och genom samtal, ett samtal som är öppet och ämnat för nya perspektiv hos eleverna. I det proaktiva förarbetet betonades det relationella arbetet med eleverna.