De senaste åren har en rad förändringar gällande förskoleklassen genomförts. Den 1 juli 2016 fick förskoleklassen en egen del i läroplanen och från och med läsåret 2018/19 blev förskoleklassen obligatorisk och omfattas nu av skolplikten. Det förändrade uppdraget i förskoleklassen samt det obligatoriska kartläggningsmaterialet, har ökat lärares behov av att möta uppdraget. Kartläggningsmaterialet i matematiskt tänkande ska hjälpa lärare att tidigt identifiera elever som visar en indikation på att inte nå de kunskapskrav som sen ska uppnås i årskurs 3 i grundskolan. Däremot saknas direkta implikationer för undervisning som stimulerar alla elevers möjlighet att utveckla sina förmågor i matematik.
I ett nystartat samverkansprojekt mellan Vaggeryds kommun och Högskolan för Lärande och Kommunikation kommer kommunens alla lärare i förskoleklass att arbeta tillsammans med forskare tillhörande forskargruppen i matematik (MER-gruppen), i syfte att stärka likvärdighet i utbildningen inom Vaggeryd kommun.
Syftet med projektet är att se hur en pedagogisk verksamhet i samverkan med forskare kan bidra till att lärarna:
Erfarenheter från ett nyligen avslutat forskningsprojekt där lärare och forskare i tätt samarbete genomförde och reflekterade över undervisningsaktiviteter, visar att detta verkade vara en framgångsrik modell för att utveckla undervisning. Därför väljs ett liknande upplägg i detta samverkansprojekt.
I den inledande fasen av projektet träffas lärargruppen och forskarna en gång per månad. Träffarna förläggs på kommunens skolor. De påbörjade samtalen mellan deltagarna i samverkansprojektet visar att det finns ett stort behov av att diskutera matematikundervisning och att utveckla ett målinriktat arbete som främjar alla elevers möjligheter att lära matematik.