Bakgrund: Ett av våra stora samhällsproblem är mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Begreppet våld i nära relationer omfattar många olika former av våld. Erfarenheter och upplevelser av att ha blivit utsatta för våld kan medföra försämrad hälsa för kvinnorna. Hälso- och sjukvårdspersonal har stort ansvar att upptäcka våld mot utsatta kvinnor. Personcentrerad omvårdnad är en förutsättning för att bemöta utsatta kvinnor.
Syfte: Att beskriva sjuksköterskors upplevelser av att möta kvinnor inom primärvården som blivit utsatta för våld i nära relationer.
Metod: För att kunna beskriva sjuksköterskornas upplevelser har en litteraturöversikt med kvalitativ ansats och ett induktivt förhållningssätt genomförts. För datainsamling har databaser som CINAHL, psykINFO och Medline använts. Dataanalysen har genomförts enligt Fribergs femstegsmodell (2012).
Resultat: Det har framkommit att sjuksköterskors teamarbete, erfarenhet och kunskap var betydelsefullt i mötet med våldsutsatta kvinnor. Mötet upplevdes komplext och det framkom att sjuksköterskor önskade mer patientkontakt för att skapa förtroendefulla relationer.
Slutsats: Sjuksköterskor behöver utbildning och erfarenhet för att möta kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. Sjuksköterskor bör lyssna in och möta kvinnorna på den nivån de befinner sig. Personcentrerad vård och teamsamverkan är viktigt i mötet med våldsutsatta kvinnor.