BIM-Implementering i Anebyhusgruppen
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (university diploma), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
BIM-implementation in Anebyhusgruppen (English)
Abstract [sv]
Syfte: Denna rapport har som syfte att utreda arbetet med BIM, byggnadsinforationsmodellering, i projekteringen av grupphus på företaget Anebyhusgruppen, AHG. Genom att studera deras arbetsmetoder skapas en bild av hur företagets arbete med BIM förs och var förändringsmöjligheter finns. Teorier kring hur BIM skall användas under projekteringar samlas in och analyseras efter hur de passar in i AHGs byggsystem. Denna analys ger en bild av hur projekteringsprocessen kan effektiviseras. Företaget vill utreda detta för att de anser sin projektering vara för analog. En effektivare projektering eftersöks. Studenterna skriver denna rapport med företaget och har för avsikt att den skall vara tillämpbar för företag i liknande positioner. Anebyhusgruppen är ett företag som äger hela kedjan från försäljning av grupphus och villor till överlämnandet av nyckel till kund. Husen är uppbyggda av prefabricerade block som monteras på tomten för att snabbt få ett tätt skal att bygga i.
Metod: Undersökningen bedrivs genom en litteraturstudie för att samla in teorier kring ämnet BIM i projekteringen. Främst används sökmotorer och databaser på internet, till exempel Scopus och ScienceDirect, men även Jönköping högskolebibliotek har används. För att den erfordrade empirin skall fås genomförs intervjuer med ett antal anställda på företaget och dokument rörande projekteringen samlas in. Empirin sammanfattas och redovisas utefter hur de besvarar relevanta frågeställningar och analyseras mot teorierna för att besvara rapportens huvudfrågeställningar.
Resultat: Resultatet visar på att 2d-projektering hos prefabricerande småhusföretag fungerar. En effektivisering genom BIM är dock att föredra. BIM kan med fördel användas hos företag med standardiserade byggsystem. Upprepningen av projekttyper erbjuder återanvändande av lösningar och detaljer. Återanvändande och förädling av information är eftersträvat i ett BIM-arbete. Flera analogt genomförda processer kan automatiskt genereras ur en BIM-modell.
Konsekvenser: Examensarbetet visar att flera moment som idag görs manuellt skulle kunna genereras från en BIM istället. Ett sådant arbetssätt kommer inte skilja sig avsevärt från nuvarande arbetssätt. En omfördelning av arbetstid kommer att ske. Konstruktörerna kommer lägga mer tid på att kontrollera systemverktygen istället för att rita linjer. För att en BIM-implementering ska lyckas krävs tydliga mål för att den ska genomföras fullt ut.
Begränsningar: Avgränsningarna i detta arbete är att endast projekteringen företagets grupphuskontor undersöks. Ekonomiska och tidsmässiga aspekter berörs ej. Endast intervjuer och dokumentanalys används för att samla in empiri.
Place, publisher, year, edition, pages
2018.
Keywords [sv]
BIM, byggnadsinformationsmodellering, off-site manufacturing, prefabtillverkning, projekteringsprocessen.
National Category
Building Technologies
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hj:diva-40985ISRN: JU-JTH-BTA-1-20180213OAI: oai:DiVA.org:hj-40985DiVA, id: diva2:1232681
External cooperation
Anebyhusgruppen AB
2018-07-302018-07-122018-07-30Bibliographically approved