Syfte: Att undersöka lärarnas erfarenheter av implementeringen av utomhuspedagogik avseende förutsättningar, genomförande samt påverkan på undervisningen och elevers lärande. Studien avser att vara ett bidrag till forskning om implementeringsarbete i skolan, mer specifikt avseende implementering av utomhuspedagogik fyra timmar per vecka vid en F-6 skola i en mellanstor svensk stad.
Metod: Datainsamling har utförts med hjälp av två fokusgruppsintervjuer och fyra enskilda intervjuer. Databearbetning har genomförts genom kvalitativa innehållsanalyser av intervjuerna i fyra arbetslag, där två representeras av arbetslag för ÅR F-3 och två av arbetslag för ÅR 4-6. Analys av data sammanfattas i en fallstudie över olika förutsättningar och utmaningar, men också gemensamma drag med att implementera utomhuspedagogik.
Resultat: Resultat visar överlag att implementeringen av utomhuspedagogik inte motsvarade förväntningarna. Faktorer som framhålls haft negativ inverkan på implementeringen handlar främst om dess förutsättningar. Bestående positiva effekter märks framför allt i matematik där undervisningens innehåll uppfattas som mer meningsfull och i att enskilda lärare har utvecklat ämnesområden lämpliga för utomhuspedagogik.
Slutsats: Större framgång med implementeringen av utomhuspedagogik skulle kunna ha nåtts om syftet tydligt förklarats och fördelarna klarlagts. Koppling mellan teori och praktik saknas. Lärarens intresse är avgörande för om undervisning sker utomhus. Resurser skulle ha avsatts för att stötta personalen i planering, genomförande och reflektion, samt för dokumentation, utvärdering och återkoppling.