Open this publication in new window or tab >>2024 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Den här rapporten visar hur frikyrkan arbetar strategiskt med digital transformation för att lösa samhällsutmaningar. Digital transformation antas ofta vara positivt för organisationer när nya erbjudanden utvecklas. Mindre uppmärksamhet har dock ägnats åt de negativa konsekvenserna. Behovet av att hantera dessa konsekvenser blir alltmer strategiskt viktigt för civilsamhällets organisationer i takt med att dessa verksamheter förväntas ta ett större ansvar vid samhällskriser, särskilt för redan utsatta och sårbara grupper. Men hur det strategiska arbetet i dessa organisationer går till, och hur digitaliseringens negativa konsekvenser kan vändas till inkluderande lösningar som främjar integration, jämlikhet och mobilitet, det saknas svar på.
Frågan om hur strategiarbetet går till undersöks med teoretiskt stöd, avgränsat till idéburen organisation strukturerad i form av stiftelser och föreningar. Exempel från frikyrkan belyser svårhanterliga konsekvenser av digital transformation och visar hur idéburen organisation kan agera för att trygga integration, jämlikhet och mobilitet. Empiriska studier har genomförts i samverkan mellan forskare vid Tekniska Högskolan i Jönköping och två behovsägare – Pingst Jönköping (PJ) och Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). En referensgrupp med forskare från Lunds universitet och Stockholms universitet har också medverkat i projektet. Efter en förstudie 2021–2022 genomfördes realtidsstudier i de två behovsägarnas verksamheter 2022–2024. Flera församlingar inom Pingströrelsen jämfördes för att testa de preliminära resultaten från studierna.
Observationer av församlingarnas digitala transformation före, under och efter pandemin visar hur utvecklingen av nya digitala erbjudanden både förändrades och stabiliserades. Vissa erbjudanden permanentades, ibland som en integrerad del i den ordinarie verksamheten, medan andra avvecklades när covid-19 pandemin ebbade ut, trots att de hade bidragit till att hantera samhällsutmaningar. Motsättningen mellan att utveckla och avveckla digitaliserade erbjudanden framträder även i projektets realtidsstudie av ALT— en bildningsverksamhet som har organiserat sin ledning och kärnverksamhet genom digitala plattformar och byggt upp en gedigen kunskap om digitalt ledarskap under mer än ett decennium. Få av de digitala erbjudandena integrerades i lokala församlingarna, vilket gjorde att lärare och verksamhetsledning vid ALT var tveksamma till att investera i utbildningar inom digitalt pastorsledarskap.
Kunskap om digital transformation inom frikyrkan har visat sig vara svår att implementera brett inom frikyrkorörelsen, trots den omfattande digitala omställningen under covid-19. Detta behöver förklaras för att bättre förstå konsekvenser av digital transformation inom civilsamhällets organisationer och deras strategiarbete. Frikyrkans syn på kunskap om digital teknologi och transformation, samt hur detta samspelar med församlingens identitet, begränsar utvecklingen och spridningen av digitala innovationer utanför den egna lokala församlingsverksamheten. Det finns dock goda exempel där digital teknologi används strategiskt i frikyrkans erbjudande där integration, jämlikhet och mobilitet stärks bland utsatta grupper. Detta gränsöverskridande strategiarbete diskuteras i rapporten som enmodell för hur samhället kan göra skillnad.
Place, publisher, year, edition, pages
Jönköping: Jönköping University, School of Engineering, 2024. p. 39
Series
JTH Research Reports, ISSN 1404-0018 ; 010
National Category
Peace and Conflict Studies Other Social Sciences not elsewhere specified
Identifiers
urn:nbn:se:hj:diva-66147 (URN)
Funder
Vinnova
2024-09-052024-09-052025-02-20Bibliographically approved