Open this publication in new window or tab >>2022 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
I denna slutrapport avrapporteras det strategiska projektet Kunskapsspridningens premisser vars syfte har varit att utveckla förståelsen för kunskapsspridningens premisser i den aktuella kontexten, dvs. inom samhällsbyggnadssektorn. Utgångspunkten för projektet togs i tidigare identifierade utmaningar rörande hur spridning av forsknings- och utvecklings (FoU) resultat bättre ska kunna nå bortom de aktörer som är involverade i specifika Smart Built Environment finansierade projekt. Projektet har bestått av ett antal arbetspaket där kunskapsspridningens unika förutsättningar, utmaningar och möjligheter har analyserats. Studiens resultat presenteras utifrån två perspektiv; det första med fokus på de förutsättningar som krävs för att kunskapsspridning ska ske, det andra med fokus på FoU-resultatens natur och dess förhållande till den målgrupp som ämnas nås.
Vad gäller förutsättningar så visar resultaten på hur ambition och kapacitet hos de kunskapande aktörerna är avgörande för att något arbete med kunskapsspridning överhuvudtaget ska ske. I de exempel där dessa förutsättningar funnits på plats, påvisas vidare betydelsen av att aktörerna har identifierat en tydlig målgrupp, samt förstår FoU-resultatens logik och hur dessa förhåller sig till målgruppens referensramar. Finns en tydlig målgrupp identifierad samt en god logiköverensstämmelse lyckas oftast spridningen av FoU-resultaten. Saknas dock logiköverensstämmelse och/eller tydlighet i målgrupp verkar det vara mycket svårt för aktörerna att nå ut med resultaten. Som en del av resultaten ges löpande normativa förslag på hur både Smart Built Environment och de involverade aktörerna både bättre kan säkerställa förutsättningarna (dvs. ambition och kapacitet), men även utveckla målgruppsförståelse och logiköverensstämmelse.
Rapporten avslutas dock med att det höjs ett varnande finger för vad vi valt att kalla ”resultatspridningens dilemma”, det vill säga den svåra balansgång som finns mellan att, å ena sidan, utveckla resultatspridning genom bättre logiköverensstämmelse och, å andra sidan, generera FoU-resultat som genuint utmanar befintliga logiker och därmed möjliggöra att Smart Built Environment uppnår sina högt ställda mål som relateras till branschgenomgripande transformation.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Smart Built Environment, 2022. p. 26
Series
Rapport ; S-2020-11
National Category
Civil Engineering Business Administration
Identifiers
urn:nbn:se:hj:diva-56074 (URN)
Funder
VinnovaSwedish Energy AgencySwedish Research Council Formas
2022-03-222022-03-222022-10-31Bibliographically approved