Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Johansson, Monica
Publications (1 of 1) Show all publications
Holmgren, D., Johansson, M., Rylander, D. & Törn, E. (2010). Design i Småland. In: Rylander D & Abbasian S (Ed.), Gnosjöandan i ny riktning: design, upplevelser, kulturarv (pp. 57-80). Jönköping: EIDI
Open this publication in new window or tab >>Design i Småland
2010 (Swedish)In: Gnosjöandan i ny riktning: design, upplevelser, kulturarv / [ed] Rylander D & Abbasian S, Jönköping: EIDI , 2010, p. 57-80Chapter in book (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]

Kapitlet behandlar designbegreppet ur flera perspektiv. Inledningsvis diskuteras och betonas betydelsen av att olika aktörer reflekterar över och förhåller sig till design. Industridesign beskrivs därefter som resurs och omistlig process i skapande och uttryck av enskilda produkters identitet. I Småland pågår ett stort antal verksamheter relaterade till design. Flera större insatser sker, som t.ex. projektet ”Designregion Småland”, samarbetet inom ”Möbelriket”, det sedan länge etablerade ”Glasriket” samt nytillskottet Design- och konstcentrum ”Vandalorum”. Samtidigt genomförs ett flertal komplet-terande, men inte mindre viktiga, aktiviteter i syfte att bl.a. öka besöksnäringens koppling till design i Gnosjöregionen och Småland (se de initiativ som tagits i t.ex. Värnamo kommun kring ”Designers Saturday”). Ytterligare ett exempel på en aktivitet som kontinuerligt bidrar till att belysa betydelsen av design, och som samtidigt förankrar begreppet i Småland är de utbildningar som sker, i de flesta fall i nära samverkan med näringslivet. Design har således redan en nära koppling till Småland, dess innevånare och näringsliv, men det är viktigt att utveckla och förvalta ett förhållningssätt till begreppet i området för att vi skall kunna dra nytta av rent ekonomiska, såväl som en rad ”mjuka” fördelar som är förknippade med design.

Place, publisher, year, edition, pages
Jönköping: EIDI, 2010
Series
Forskning för nya näringar, ISSN 1654-8299 ; 2/2010
Keywords
Design, identitet, entreprenörskap, regional utveckling, näringsutveckling, affärsutveckling
National Category
Social and Economic Geography Economics and Business Production Engineering, Human Work Science and Ergonomics
Identifiers
urn:nbn:se:hj:diva-12130 (URN)978-91-979193-1-9 (ISBN)
Projects
Drivkrafter för nya näringar
Available from: 2010-05-14 Created: 2010-05-14 Last updated: 2015-05-25Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications