Open this publication in new window or tab >>
2025 (Swedish) Report (Other academic)
Abstract [sv] Avslutande ord: I Jönköpings kommunval 2022 minskade valdeltagandet med 4,1%, vilket var en större minskning än riksgenomsnittet. Valdeltagandet sjönk mest i valdistrikt som redan hade haft lågt valdeltagande 2018, till exempel i Råslätt och Österängen. Denna rapport föranleddes av Jönköpings kommunsmålsättning att dels få en förståelse för varför boende i dessa områden valde att antingen rösta ellerinte rösta, dels få insikt i vad kommunen, partierna och samhället kan göra för att få fler att rösta.
Även om intervjuerna med röstberättigade i Råslätt och Österängen visade att det fanns flera olika skäl till att inte rösta i valet 2022 så visade sig social sammanhållning vara ett viktigt begrepp föratt förstå valdeltagande. Visserligen gav många respondenter uttryck för stark social sammanhållning inom sina bostadsområden men de saknade ofta förtroende för politiker och myndigheter, till exempel på grund av sin ekonomiska situation eller erfarenheter från andra länder. Medan skälen till att inte rösta var ofta kopplade till upplevd svag social sammanhållning inom kommunen och Sverige så hänvisade flera av de respondenter som hade röstat till normen om demokratiskt deltagande. Därför är förstärkandet av både social sammanhållning och normen om demokratiskt deltagande viktiga i arbetet med att få flera att rösta.
Analysen kunde inte urskilja skillnader mellan män och kvinnor, och på grund av det begränsade urvalet kan man inte heller dra generella slutsatser om hur ofta förekommande de olika skälen till att inte rösta är i Råslätt och Österängen. Men analysen av de olika skälen till att inte rösta och invånarnas egna röster om hur man skulle kunna öka valdeltagandet utmynnade i elva förslag på hur man kan bidra till ökat valdeltagande. Att öka valdeltagandet är främst en uppgift för partierna, men dessa förslag kan förhoppningsvis bidra till breda diskussioner inom kommunen kring frågan. Bland rapportens slutsatser var till exempel att både myndighetsnärvaro i socioekonomiskt utsatta områden och stöd till civilsamhället kan vara viktiga komponenter i arbetet med att försöka öka valdeltagandet. Även om rapporten enbart fokuserade på Råslätt och Österängen kan den förhoppningsvis bidra till ökad kunskap kring väljarbeteende och väljarmobilisering även i andra liknande områden som haft lågt valdeltagande.
Place, publisher, year, edition, pages
Jönköpings: Jönköpings kommun, 2025. p. 38
National Category
Political Science
Identifiers urn:nbn:se:hj:diva-67423 (URN)
2025-03-142025-03-142025-03-14 Bibliographically approved