Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Agevall, Lena
Publications (1 of 1) Show all publications
Agevall, L., Jonnergård, K. & Krantz, J. (2017). Frihet under ansvar eller ansvar under tillsyn? Om dokumentstyrning av professioner. Växjö: Linnaeus University Press
Open this publication in new window or tab >>Frihet under ansvar eller ansvar under tillsyn? Om dokumentstyrning av professioner
2017 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

De professionellas arbetssätt befinner sig i förändring. Att följa manualer och standarder, att möta en ny typ av redovisningsansvar, extern kvalitetskontroll och krav på dokumentation utmanar på flera sätt den traditionella bilden av professioner. I Frihet under ansvar eller ansvar under tillsyn belyses erfarenheter av dokumentstyrning från tre professioner, revisorer, lärare och socionomer.

Boken fokuserar vad dokumentstyrningen betyder för professionernas kunskapsbas och normbas samt hur professionernas autonomi förändras när det gäller att bedöma vad som ska göras, vad som är kvalitet i arbetet och när det gäller möjligheten att ta ett professionellt ansvar.

De professionellas erfarenheter analyseras utifrån en modell – kunskapstriaden – vars aspekter; kännarskap, känslomässigt engagemang och utvärdering av och ansvar för eget arbete tillsammans antas utgöra en motor för utvecklingen, upprätthållandet och vidareutvecklingen av de professionellas kunskaps- och normsystem.

Boken vänder sig till studerande inom professionsutbildningar företrädesvis på en avancerad nivå och till forskare och andra som har ett övergripande intresse för styrnings- och professionsfrågor. Frihet under ansvar eller ansvar under tillsyn manar också till fortsatt forskning om de professionellas villkor.

Place, publisher, year, edition, pages
Växjö: Linnaeus University Press, 2017. p. 191
Keywords
dokumentstyrning, socionomer, lärare, revisorer
National Category
Work Sciences
Research subject
Social Sciences, Studies of Professions
Identifiers
urn:nbn:se:hj:diva-45881 (URN)978-91-88357-59-5 (ISBN)
Projects
Frihet under ansvar eller ansvar under tillsyn
Available from: 2019-09-11 Created: 2019-09-11 Last updated: 2019-09-11Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications