Open this publication in new window or tab >>2018 (Swedish)Conference paper, Oral presentation with published abstract (Refereed)
Abstract [sv]
Den specialpedagogiska yrkesrollen medför ofta en rik flora av arbetsuppgifter och varierande uppdrag. Det saknas dock tydliga riktlinjer för yrkesrollen, vilket gör att den kan tolkas på olika sätt. Hur skolan identifierar och hanterar skolproblem, blir därför avgörande för hur det specialpedagogiska uppdraget ser ut. Det väcker i sin tur frågan om vilka konsekvenserna blir för utvecklingen av en inkluderande undervisning, som främjar alla elevers optimala lärande och delaktighet.
Ett forskningsprojekt, bestående av tre olika delstudier, har riktat sitt fokus mot ”Speciella yrken”. Främst har specialpedagoger och speciallärare deltagit, men även resurslärare var involverade i en av delstudierna. Efter två genomförda enkätstudier, valdes sex respondenter ut för fördjupade fallstudier. Observationer, intervjuer, informella samtal, inspelade dagboksanteckningar och dokument utgjorde datamaterialet. Samtliga sex deltagare var anställda eller arbetade som specialpedagoger.
Det övergripande syftet var att undersöka hur specialpedagogrollen konstitueras i grundskolans vardagliga och lokala praktiker. Följande forskningsfrågor ställdes:
- Vilka kontextuella villkor och förutsättningar bidrar till att forma specialpedagogers yrkesroll?
- Vilka strategier använder specialpedagoger sig själva av för att stärka och forma sin yrkesroll?
- Vilka arbetsuppgifter ingår i specialpedagogers vardagspraktik?
Resultatet pekar på att flera kontextuella dimensioner (situerade, professionella, materiella och externa) bidrar till att skapa olika förutsättningar för specialpedagogers arbete. Hit hör bland annat skolans historiska, socioekonomiska och kulturella miljö, organiseringen av specialpedagogiskt arbete och inte minst rektors ledarskap och visioner, samt rektors inställning till elever i svårigheter och tilltron till specialpedagogens styrkor.
Samtidigt visar forskningsresultaten på att specialpedagogerna använder sig av egna strategier för att ta kontrollen över sina arbetsuppgifter. Det handlar om personliga intressen, erfarenheter och kompetenser. Vidare rör det sig om förmågan att bygga relationer, att kunna inta ett självständigt ledarskap och att fungera som en stödjande länk mellan olika kontexter, nivåer och aktörer inom och utanför skolan.
National Category
Educational Sciences
Identifiers
urn:nbn:se:hj:diva-42382 (URN)
Conference
Forskningsbaserad undervisning - Teori och praktik i samverkan, Högskolan för lärande och kommunikation och Jönköpings kommun, 13 november, Jönköping
2018-12-212018-12-212018-12-21Bibliographically approved